03 dakotar/t speedo and o2 sensor problems - DODGE DAKOTA FORUM - FORUM AND OWNERS CLUB!
DODGE DAKOTA FORUM - FORUM AND OWNERS CLUB!  

Go Back   DODGE DAKOTA FORUM - FORUM AND OWNERS CLUB! > DODGE DAKOTA FORUM - Help Zone - Dodge Dakota Problems, Complaints, and Solutions > 2ND Generation Dodge Dakota: 1997 - 2004 > Driveline
Dodge Ram Dodge Durango Dodge Nitro Jeep
Diesel Forums!
Dodge Ram Forum Dodge Durango Forum Dodge Nitro Forum Jeep Forum
Dodge Challenger Dodge Charger Chrysler 300 Dodge Magnum
Dodge Caliber
Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum Chrysler 300 Forum Dodge Magnum Forum


Notices

Driveline Transmissions, Differentials, Axles, Bearings, etc. This forum covers the entire driveline from the Transmission to the wheel bearings!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-15-2014, 02:11 AM
dak dak is offline
Dodge Dakota Forum Newcomer
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 2
Vehicle: 2003 dakota r/t
Engine: 1998-2003 - 5.9 L (360 cu in) Magnum V8, 250 hp (190 kW)
Rep Power: 0
Rep:10
dak is on a distinguished road
Default 03 dakotar/t speedo and o2 sensor problems

if this is in the wrong section please move

like the title says its an 03 it has 45k miles and my number one problem is i cant get the speedo working yes i have done research on this but im coming to a dead end. the speedo most of the time does not move at all while first driving but after driving for 15 20 mins it will start jumping around going highway speeds and will calm down some at slower speeds and then just quit working again. now i have replaced the sensor on the axle and the vss sensor on the trans tailshaft. made absolutley no difference. now the po told me that the trans was rebuilt annd which i believe as it looks new, but he said this started after the shop built the trans and thought it was a pinched wire. upon inspection i cannot find either of the wires pinched on the vss sensor.although i cant see all of it. how does this sensor work is the ecm suppling 12vdc to the sensor and it sends a signal back when the shaft starts turning. oh and i checked the connections on the ecm all looked good but had no dieelectic grease so i put a dab in there, still no change.

second is the bank 2 #1 o2 sensor the pins have been pulled out of the connector and i do not know which pin goes where and dont want to short something out. can anyone tell me which wires go in which hole of the connector or snap a pic for me.

3rd well lets combine a couple here cause this is turning into a long post. the truck puffs a little oil smoke on startup after sitting for a little while, im thinking maybe a leaking valve guide seal although i need to check the belly pan gasket to see if its leaking would the belly pan gasket do this. as soon as it starts there is a little but of smoke and then its gone. and when warm is having a little trouble starting like it turns over a couple times then cranks slow then it starts. the trans is shifting a 4k rpms im assuming this is because its not getting a speed reading and doesnt know exactly when to shift but have heard that a poorly adjusted kickdown cable will cause this to.
i forget what codes its throwing but i think its 158 and 131 i will checj in the moring and update that.
i pulled the cover off the rear and checked the toner ring and it looks good no damage there. i checked the sensor wire there for freys or breaks and couldnt find anything.
and i did the check on the gauges by holding the trip buton down while turning the key on it started going through all the checks and when it tested the gauges the speedo went to 20 then 55 and then only to 75 while on the last step all the other needles were pegged out. what does this mean its just my cluster thats messed up
if anyone could help me out i would appreiciate it thanks. ill try to post up some pics soon.
__________________
DakotaForumz.com | Dodge Dakota Forum | Dodge Dakota Forums | Dodge Dakota Performance | Dodge Dakota Accessories
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the DODGE DAKOTA FORUM - FORUM AND OWNERS CLUB! forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address

Please enter a valid email address for yourself.

Note: If your email address requires someone to click a link before they can send you email, DO NOT REGISTER WITH IT as no one is here to click the link and you will never get your activation email!
We have banned MANY Free email providers.
If you get notice that your email address is banned when you try to sign up, it is because its been banned due to spammers using the provider, or too many members bouncing emails we send back to us via the free provider! If this happens to you, you will need to use a different email. If you do not provide a valid email address you will not receive your activation email. We recommend that you register with an email address which is attached to your ISP! Not a free service! We have found that using free accounts causes you to not receive your registration email. In any case, you should add DakotaForumZ.com to your spam filter whether using a free account or your ISP account. If you bounce email to us, you will have your account deleted and your IP address banned!

Email Address:
Vehicle
Enter the model year and make of your vehicle! (I.E. 2000 Dodge Dakota)
Engine
Please select your engine so that members will be better able to answer questions you ask on the forum! This shows up on your profile page!
Insurance
Please select your insurance company (Optional)
Color
What color is your vehicle?
Trim Level
What trim level did you purchase?

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


» Advertisement



All times are GMT. The time now is 08:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 2
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors
Copyright © VerticalScope Inc. All rights reserved.