DODGE DAKOTA FORUM - FORUM AND OWNERS CLUB! - Reply to Topic
DODGE DAKOTA FORUM - FORUM AND OWNERS CLUB!  

Go Back   DODGE DAKOTA FORUM - FORUM AND OWNERS CLUB! > DODGE DAKOTA FORUM - Mod Zone - Custom Dodge Dakota Mods - Dodge Dakota Performance > Lighting > Brake lights not working.
Dodge Ram Dodge Durango Dodge Nitro Jeep
Diesel Forums!
Dodge Ram Forum Dodge Durango Forum Dodge Nitro Forum Jeep Forum
Dodge Challenger Dodge Charger Chrysler 300 Dodge Magnum
Dodge Caliber
Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum Chrysler 300 Forum Dodge Magnum Forum


Notices

Lighting Dodge Dakota Lighting: Headlights, Tail Lights, HID's, LED's

Thread: Brake lights not working. Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the DODGE DAKOTA FORUM - FORUM AND OWNERS CLUB! forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address

Please enter a valid email address for yourself.

Note: If your email address requires someone to click a link before they can send you email, DO NOT REGISTER WITH IT as no one is here to click the link and you will never get your activation email!
We have banned MANY Free email providers.
If you get notice that your email address is banned when you try to sign up, it is because its been banned due to spammers using the provider, or too many members bouncing emails we send back to us via the free provider! If this happens to you, you will need to use a different email. If you do not provide a valid email address you will not receive your activation email. We recommend that you register with an email address which is attached to your ISP! Not a free service! We have found that using free accounts causes you to not receive your registration email. In any case, you should add DakotaForumZ.com to your spam filter whether using a free account or your ISP account. If you bounce email to us, you will have your account deleted and your IP address banned!

Email Address:
Vehicle
Enter the model year and make of your vehicle! (I.E. 2000 Dodge Dakota)
Engine
Please select your engine so that members will be better able to answer questions you ask on the forum! This shows up on your profile page!
Insurance
Please select your insurance company (Optional)
Color
What color is your vehicle?
Trim Level
What trim level did you purchase?

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
06-26-2019 04:35 AM
DDAHL0404 Pics of clutch/fork
06-24-2019 09:14 PM
DDAHL0404 Thank you old Marine. The crossmember was a beast. The exhaust was difficult as well. Now I just have to replace the clutch and try to remember how I took it all apart. Many clips and plugs.
06-24-2019 09:08 PM
oldmarine Your issue with the airbag light and horn not working is likely the clock spring under the steering wheel. But this doesn't have anything to do with the brake light issue. If the third brake light is not working, and you're sure the bulb is good, your problem is power to the brake switch, the brake switch itself, or connectivity from the brake switch to and through the junction block. You can't see electricity, so just looking at connections and wiring is not going to work. Get a voltmeter or power probe to check for proper voltage at the connections referenced earlier.

Sorry about your clutch. I replaced mine about five years ago, and found the problem (grinding and hard engagement) to be the pilot bearing. But now I have a new (well, only 5 years old) heavy duty clutch. I found the most frustrating part of the job to be getting the cross member out, as they wedge it between the frame rails and then bolt it in.

Good luck on your efforts!
06-24-2019 03:01 PM
DDAHL0404 Update:
Still haven't found the cause of the brake lights not working. Could it be in the steering column? The airbag light has been on for a long time. It started only when turning the wheel to the left, then eventually stayed on. Now the horn doesn't work. I was exploring that issue when the clutch went out...again. I just got the transmission dropped last night. I understand why mechanics charge so much. I'll post pictures later about what I found inside. The clutch fork has some grind marks and the of the clips is broke. Also there was some wear from grinding on the slave cylinder piston. This clutch has less than 30,000 miles on it.
11-08-2018 08:06 PM
MoPar Penguins Just because the wires don't look damaged doesn't mean they aren't. You have to check the conductivity of the wires. Otherwise, a bad relay or junction box.
11-08-2018 01:55 PM
Newbie62
Quote:
Originally Posted by oldmarine View Post
OP's Dakota is a 2001. You posted wiring diagrams for a 1998 Dakota. There are some significant differences from the 2001. For instance, in 1998 the brake light switch was powered by Fuse F (20A); in 2001 it's powered by Fuse 5 (30A). In 1998, the wire from the brake light switch leads to the multifunction switch. In 2001, it leads to the combination flasher, a more sophisticated device than the combination flasher used in 1998. Wiring colors appear to be the same though.

If you need 2001 diagrams I'll be happy to upload them.
I can only upload 5 images though.
11-08-2018 01:51 PM
oldmarine OP's Dakota is a 2001. You posted wiring diagrams for a 1998 Dakota. There are some significant differences from the 2001. For instance, in 1998 the brake light switch was powered by Fuse F (20A); in 2001 it's powered by Fuse 5 (30A). In 1998, the wire from the brake light switch leads to the multifunction switch. In 2001, it leads to the combination flasher, a more sophisticated device than the combination flasher used in 1998. Wiring colors appear to be the same though.
11-08-2018 02:00 AM
Newbie62
Quote:
Originally Posted by DDAHL0404 View Post
01 sport, 5 speed 3.9 V6. Step on the brakes and no lights. Signals, flashers, tail, reverse, and cargo lights all work. Brand new bulb in third brake light. Just replaced the brake pedal switch. All fuses look good. Unless there is one I do t know about. Removed the trailer lights hook up. I traced the wires from the rear to the firewall and didn't find any sign of damage. Is there something I missed, what should I recheck if not all?

Here is the wiring diagram for your particular truck.
You can right click the mouse and save the images to your computer.
I suggest saving them to the desktop for easy reference.
Sorry I could not give you all 6 images but that's the way this site is setup .
11-04-2018 08:03 PM
oldmarine If you want to check wiring and connectors, I'm attaching a diagram of the BACK of the Junction Block. The junction block is at the left end of the dashboard, where the fuses are located. There are up to twelve connectors attached to the back of the junction block. First check and make sure you are getting power to the brake light switch - you should have 12v on the pink/dark blue wire to the switch. This power comes from fuse 5 in the power distribution center under the hood. If you have power to the switch, check that you have power from the switch when the brakes are applied - 12v on the white/tan wire from the switch.
The wire from the brake switch goes to pin 15 on connector C11 on the back of the junction block (see diagram). Back probe this wire to confirm power going to the junction block. Power comes out of the junction block to the third brake light at pin 5 on connector C4 (see diagram). Power comes out of the junction block to the combination flasher (integrates brake lights with turn signals) at pin 8 of connector C12. Back probe to confirm power is coming out.
Wherever you lose power will tell you what component is bad. No power to the brake switch - bad fuse, bad wiring, or problem in main distribution panel. No power coming out of the brake switch - bad switch or not adjusted properly. Power going into junction block but not coming out - bad junction block. Power coming out of the junction block but lights not working - bad wiring or bad combination flasher (will not affect third brake light).
11-04-2018 05:38 PM
DDAHL0404
Brake lights not working.

01 sport, 5 speed 3.9 V6. Step on the brakes and no lights. Signals, flashers, tail, reverse, and cargo lights all work. Brand new bulb in third brake light. Just replaced the brake pedal switch. All fuses look good. Unless there is one I do t know about. Removed the trailer lights hook up. I traced the wires from the rear to the firewall and didn't find any sign of damage. Is there something I missed, what should I recheck if not all?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


» Advertisement



All times are GMT. The time now is 06:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 2
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright © VerticalScope Inc. All rights reserved.