Unknown Engine Issue - DODGE DAKOTA FORUM - FORUM AND OWNERS CLUB!
DODGE DAKOTA FORUM - FORUM AND OWNERS CLUB!  

Go Back   DODGE DAKOTA FORUM - FORUM AND OWNERS CLUB! > DODGE DAKOTA FORUM - Help Zone - Dodge Dakota Problems, Complaints, and Solutions > Dodge Dakota Engine Problems > 3.7L V6 Specific Topics
Dodge Ram Dodge Durango Dodge Nitro Jeep
Diesel Forums!
Dodge Ram Forum Dodge Durango Forum Dodge Nitro Forum Jeep Forum
Dodge Challenger Dodge Charger Chrysler 300 Dodge Magnum
Dodge Caliber
Dodge Challenger Forum Dodge Charger Forum Chrysler 300 Forum Dodge Magnum Forum


Notices

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-08-2018, 05:25 AM
bahamutcog bahamutcog is offline
Dodge Dakota Forum Newcomer
 
Join Date: Nov 2015
Location: Costa Mesa, CA
Posts: 2
Vehicle: 2004 Dodge Dakota SXT
Trim Level: Government
Color: White
Engine: 2004 - 3.7 L (226 cu in) PowerTech V6, 210 hp (160 kW)[2]
Rep Power: 0
Rep:10
bahamutcog is on a distinguished road
Default Unknown Engine Issue

Hi Everyone,
I've got mysterious problem starting about a month ago...but I dont know the source. Here comes the novel.
FYI, the truck has 80k, overall runs great, but did have some transmission work done a couple years back when the torque converter sensor didnt tell the TC to come on, resulting in it and portion of tranny requiring rebuild.

Timeline:
-4 weeks ago, as accelerating onto freeway, all of a sudden theres a shutter and then truck drops down a gear and wont go over that gear. I believe it was around 3rd since I couldn't drive above 50mph due to the RPMs would keep rising without truck kicking into next gear. Immediately drive to a shop, he plugs in and finds an error code P1776 regarding a solenoid valve issue. He clears and takes for a spin but the problem does not return. Just a fluke? On the way home from the shop I drove up to 90 on the fwy with no problem. 2 days later, I notice a small oil leak that has now developed on the side of engine half way down left side of engine by pistons 4&6. The oil leak was not there before the incident, and you can smell the burned oil in the AC. At this time, was hoping it was just a fluke, and the leak just random.

-2 weeks ago, get new water pump, oil change, and refrig leak fix, but did not tackle the oil leak since $$$

-3 Days ago, going up the same darn onramp for fwy, get a shutter again and the check engine light flashes approx 10X, then off for 10 seconds, then flashes 10X again before going away for good. In that time, the truck seemed to buck / shutter under acceleration. I limp home and let it sit for a couple days. Check codes and get a P 0302, so a misfire in 2nd cylinder. Today I started troubleshooting the misfire by swapping coils between 2 & 4, then clearing the codes before going for a ride. I drove for 10 mins on city and fwy, and they error never came back.

But I'm not that nieve anymore, there is obviously a problem, I wonder if this misfire if just a symptom from a problem started a month ago.

Oh gods of the forums, what is this problem? How should I best troubleshoot?

Thanks for the help and have a great evening!
__________________
DakotaForumz.com | Dodge Dakota Forum | Dodge Dakota Forums | Dodge Dakota Performance | Dodge Dakota Accessories
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the DODGE DAKOTA FORUM - FORUM AND OWNERS CLUB! forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address

Please enter a valid email address for yourself.

Note: If your email address requires someone to click a link before they can send you email, DO NOT REGISTER WITH IT as no one is here to click the link and you will never get your activation email!
We have banned MANY Free email providers.
If you get notice that your email address is banned when you try to sign up, it is because its been banned due to spammers using the provider, or too many members bouncing emails we send back to us via the free provider! If this happens to you, you will need to use a different email. If you do not provide a valid email address you will not receive your activation email. We recommend that you register with an email address which is attached to your ISP! Not a free service! We have found that using free accounts causes you to not receive your registration email. In any case, you should add DakotaForumZ.com to your spam filter whether using a free account or your ISP account. If you bounce email to us, you will have your account deleted and your IP address banned!

Email Address:
Vehicle
Enter the model year and make of your vehicle! (I.E. 2000 Dodge Dakota)
Engine
Please select your engine so that members will be better able to answer questions you ask on the forum! This shows up on your profile page!
Insurance
Please select your insurance company (Optional)
Color
What color is your vehicle?
Trim Level
What trim level did you purchase?

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


» Advertisement



All times are GMT. The time now is 01:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 2
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vB.Sponsors
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright © VerticalScope Inc. All rights reserved.