Dakota Forumz banner

1 - 3 of 3 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
1st Gen Dakota
Won't stay running

Hey guys, so I new to this and kind of a newb to working on cars. I know some stuff but not alot. so I have a 93 Dakota with the 5.2 in it. A while back I had a real bad coolant leak. Like a gallon of coolant a day bad. Short story we pulled the engine and it end up being a freeze out plug in the back. Before we pulled the engine she ran like a champ. Plenty of power and super fun to drive. After getting everything put back together it won't stay running and it threw code 41. I replaced all the gaskets down to the head, new oil pump, radiator, rear main seal, plugs, wires distributor cap, tps sensor, and 2 other sensors. I don't know what it could be. I checked for vacuum leaks and nothing. I'm over $1000 into this truck and at my end with it. I don't want to get read of it but I have no clue as to what it could be. Some body told me it could be the alternator going weak and not giving the computer enough juice to function. Any ideas
 

·
Registered
Joined
·
372 Posts
Code is an O2 sensor, not necessarily going to make the engine not run. It would run, but poorly.

Check for spark, fuel pressure, compression test first and foremost. Need actual numbers, not just "it's good." Ohm readings of primary and secondary on the coil, specific PSi on fuel pressure at rail, and specific compression numbers on each cylinder.

Your truck might not run due to many many factors.
 
1 - 3 of 3 Posts
Top